Една статия на списание AMICA

Ако детето е пропуснало или не е разбрало нещо, може да запълни празнините при нас в една приятна атмосфера. даваме им основна помощ за самоподготовка, обясняваме им как да се справят сами, да поемат отговорност, но никой няма да им напише домашните.

Идеята възникна от ежедневието ни на родители, каквито сме с Мариета, които търсят школа за децата си. Забелязахме, че няма място, което да предложи в пакет подготовка по основните предмети – български език и литература, математика, английски. Трябва да ги водиш на различни места в различни часове, което е истински кошмар за работещите майки и бащи в големия град“, споделя Мария за началото на техния проект. Целта на центъра е академично да помага на децата от първи до седми клас да се развиват правилно през цялата година в една съвременна и уютна среда, без стрес и напрежение. „Решение“ не е школа за таланти, нито занималня. Добре дошъл е всеки, който има нужда от помощ с уроците и иска всеки ден „да е в час“. „Ако детето е пропуснало или не е разбрало нещо, може да запълни празнините при нас в една приятна атмосфера. Даваме им основна помощ за самоподготовка, обясняваме им как да се справят сами, да поемат отговорност, но никой няма да им напише домашните“, уточнява с усмивка Мариета.

Името на центъра си двете жени избират съвсем спонтанно: „Докато обсъждахме структурата му, постоянно повтаряхме думата „решение“. В крайна сметка тя си дойде точно на мястото“, допълва Мария. За локацията нямат никакви колебания – избират разчупеното и модерно пространство на училището по английски Chatsworth – едно от „децата“ на Мариета. Мястото е страхотно – ул. „Гурко“, близо до Starbucks и Спортната палата. Родителите могат да спрат с колата за минута и безопасно и бързо да предадат ученика си в ръцете на преподавателите.

Програмата на училището е по рецепта на Мария и Мариета. През седмицата заниманията са по два часа дневно по предмети по избор, а през уикенда се работи и по трите – „обобщение на материала от изминалата седмица, преглед на домашните, недовършени уроци“. Групите на „Решение“ са малки – между 6 и 10 деца, разделени по възраст и класове. Класните стаи са просторни, технологично оборудвани и в тях, за огромна радост на децата, може да си пише буквално навсякъде – както на чина, така и по стените. И тъй като центърът залага на индивидуалното отношение, учителите в него са не само добри професионалисти, но и хора с модерно мислене и личен подход към децата.

В желанието си да са гъвкави спрямо нуждите на младото поколение Мария и Мариета добавят към програмата и един иновативен курс – „Презентационни техники“ с преподавател доц. д-р Арсения Иванова – експерт в изкуството да презентираш. „Наистина много специален клас, защото тя подготвя хора от света на бизнеса, политиката и висшия корпоративен мениджмънт и от нея може да се научи много“, подчертава Мариета. „Решение“ отвори врати в началото на октомври – с висок старт и надежди. Как основателките му си представят успеха? „Децата ни да се представят добре на матурите – за нас ще е голяма награда. Неслучайно сме „Решение“ – търсим правилния отговор как да сме полезни и на децата, и на родителите.“