През януари тази година редица области в България, включително София, обявиха грипна епидемия. Училищата ще останат затворени за двуседмичен период. Столичната регионална здравна инспекция дава препоръки да се ограничат контактите с болни, да се избягват масови мероприятия и както винаги да се спазва висока лична и битова хигиена. 

В подобни ситуации трябва да сме нащрек и да внимаваме децата ни да бъдат изложени на възможно най-малък риск. Разбира се, ако сте от късметлиите, чийто малчугани са здрави, освен да ги пазите, ще трябва да им измислите и занимание. За разлика от планираните летни и зимни ваканции, това не е толкова лесно при изненадващо затваряне на училищата и то през първия месец на годината. 

Ски училище

По-голямата част от родители в България са работещи и организиране на пътуване с децата през януари може би е малко трудно. Ако сте в София, можете да го запишете на Витоша. Школите там директно предлагат взимане от определено място в града сутрин и връщане на детето вечер. Разбира се можете да го пратите и на пълен пансион на някой от по-далечните планински курорти. 

Плюсовете от подобно занимание са ясни. Детето е на чист въздух в планината, където шансът да се разболее е значително по нисък въпреки ниските температури. Организмът и мускулатурата укрепват, а и имате шанс да развиете у него истинска страст и здравословно хоби за цял живот. 

Зимна ваканция при баба

Баба или друг близък вероятно е най-лесният, бюджетен и предпочитан вариант за повечето родители в България. Все пак обърнете внимание на човекът, който ще поеме дето, че в този период е добре да се внимава малко повече. Както вече казахме, през грипните епидемии трябва да се избягва скупчването на много хора особено в затворени помещения, така че посещения на музеи, занимални, зали за игри и детски клубове не са препоръчителни. Ако ще идват други деца на гости, бъдете сигурни, че те са здрави.

Хубаво е времето на грипната ваканция да не бъде загубено само в игра вкъщи и да не се забравят добрите практики, които сте изградили постепенно от първия учебен ден до сега. Всяка сутрин поставяйте определени цели, с които детето може да се справи до вечерта. Нека в един ден да прочете 5 странички от книгата, която чете в момента, да реши няколко задачи от сборника със задачи или да изработи плакат с информация на интересна тема. Освен това книжарниците са пълни с прекрасни книжки със забавни и в същото време образователни ребуси.